Безплатна доставка над 999 лв | Лесно връщане на продукти до 14 дни | Свържете се с нас: 0893 387 943
BG
Филтри

Категории

Винаги добра цена от:

ПОРЪЧАЙТЕ ПРОДУКТИ GROHE НА ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ 

ПОРЪЧАЙТЕ ПРОДУКТИ IDEAL STANDARD НА ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ

ПОРЪЧАЙТЕ ПРОДУКТИ ROCA НА ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ 

ПОРЪЧАЙТЕ ПРОДУКТИ KARAG НА ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ

ПОРЪЧАЙТЕ ПРОДУКТИ HANSGROHE НА ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ 

Какво е Black Friday или Черен петък

Дата: 14 Ное 2018

Идва краят на месец ноември и все по-често получаваме запитвания дали ще имаме Черен петък (Black Friday), а тъй като държим на вас и основната ни цел е да предложим модерно и достъпно обзавеждане за баня, решихме да проучим въпроса с Черния петък, а когато настъпи дългоочакваният ден, обещаваме да ви изненадаме с ексклузивни онлайн оферти за цялостно обзавеждане на банята, без конкуренция в обзавеждането за баня.

 

А докато тече обратното броене до Black Friday, решихме да ви запознаем накратко с любопитни факти и подробности за този ден.

Историята на прочутия вече по цял свят Black Friday започва, разбира се, в САЩ и се заражда като тенденция от края на XIX век. По-активното му развитие като масова кампания е от 30-40-те години на ХХ век. Основната идея е сезонът на коледното пазаруване да започне по-рано, да продължи възможно по-дълго, за да могат да се продадат повече неща и да се реализират по-големи печалби.

За произхода на израза Black Friday (Черен петък) има много легенди и всички звучат интересно - от деня, в който търговците излизат на печалба, през това, че в търговските тефтери печалбата се отбелязвала с черно, до факта, че много служители се обаждали в работата да кажат, че са болни, за да се възползват от свободен ден и да пазаруват, та дори и че е кръстен на нашумялата през 2011 г. песен Friday на Rebecca Black - но истината е, че за първи път терминът Black Friday е употребен през 50-те годни и поводът за това са огромните задръствания от автомобили и хора, причиняващи смог, мръсотия и хаос в градовете. 

 

 

През годините много търговци настояват денят да се преименува на Big Friday (Големият петък), за да се избегнат негативните асоциации, но, така или иначе като запазена марка се утвърждава Black Friday.

Дълго “празникът на пазаруването” остава популярен най-вече в САЩ. Около 2000-та година започва по-масовото му разпространение из целия свят, а в последните 3-4 години и у нас Black Friday се превръща в най-голямото шопинг събитие, очаквано с нетърпение от хиляди потребители.

 

 

Черният петък няма точно определено число от месеца /дата/, но винаги се пада в деня след Деня на благодарността (в САЩ е 4-тият четвъртък на ноември). 

 

Тази година Черният петък е на 23-ти ноември.

 

Black Friday не е обикновена промоция в обичаен работен ден. Този ден се свързва със старта на голямото пазаруване за коледа и клиентите са привлечени от огромните отстъпки, които търговците правят, за да стимулират пазаруването на големи количества. На този ден магазините отварят много по-рано от обикновено (още в полунощ в четвъртък срещу петък, а дори и по-рано), за да могат повече хора да се възползват от отстъпките и намаленията.

 

Разбира се, струпването на едно място на толкова много хора желаещи едно и също нещо, води до неприятни ситуации, караници, разправии, има регистрирани случаи на насилие и дори на смърт, причинена от обезумялата тълпа. За съжаление, тези неща също са част от представата за Black Friday.

 

 

Black Friday или Cyber Monday, а защо не Panic Saturday?!

Днес, в ерата на интернет, този ден може да е в пъти по-безопасен, защото много от кампаниите се провеждат паралелно в магазините и онлайн, така че който не желае или няма възможност да обикаля и да чака на опашки, може да грабне супер оферта от удобството на своя дом или където и да се намира, с помощта на смартфона си. Ще си спестите блъсканици и опасността някой да ви удари, стъпче или да се скарате за последната бройка от любимия продукт.

Добрите печалби и големият потребителски интерес, особено към компаниите с онлайн магазини, водят до появата на варианти на Black Friday, а именно Cyber Monday или направо Cyber Week. Първоначално Cyber Monday е онлайн версията на Black Friday и се провежда в понеделника след Черния петък, а покачването на продажбите удължава сроковете на примамливите оферти и се формира почти цяла седмица с големи промоции, от които дори и най-заетите потребители да могат да се възползват.

Вече има много набиращи популярност дни, свързани с големи отстъпки (Boxing Day, Green Monday, Super Saturday, Panic Saturday и др.), най-често те са част от стратегиите на световните гиганти в търговията, но към тях се присъединяват и по-малки компании и така кампаниите стават все по-масови.

 

Black Friday в България?!

В България идеята за Black Friday стана много популярна в последните няколко години и все повече магазини и традиционни услуги (фризьорство, косметика, заведения и др.) се включват с примамливи оферти. Някои проявяват оригиналност и правят Black Weekend, White Saturday, Red Sunday и куп други промоции, следващи модела на Черния петък, предлагащи големи намаления в цената, безплатна доставка, подаръци, купони за отстъпки и т.н.

Тази година и ние в Studio Sense ще зарадваме своите клиенти с допълнителни отстъпки на селекция от страхотни продукти за баня, които ще включим в Черния петък. Очаквайте и следващата статия, в която ще се опитаме да бъдем полезни със съвети за пазаруване онлайн и за избягване на уловки и капани по време на Black Friday.

 
 
 
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе