Безплатна доставка над 999 лв | Лесно връщане на продукти до 14 дни | Свържете се с нас: 0893 387 943
BG
Филтри

Категории

Винаги добра цена от:

 

 

 

Пералня в банята - практично решение за малки жилища

Дата: 18 Юли 2017

  Банята не е идеалното място за инсталиране на пералня (и сушилня), знаем това.

Но в малките жилищни площи, които се стараем да устроим по най-добрия и комфортен начин, обикновено няма специално предвидено помещение или ниша за тези така важни в нашето ежедневие, но и обемни уреди.

 

Много често нашите клиенти са поставени пред взимането на трудното решение къде да сложат пералнята, като двете най-чести опции за това в българските домакинства са кухнята или банята.

 

Обикновено това решение е ключово, защото води до лишаването от някакъв друг детайл от обзавеждането, например от вана в банята или се прави с цел да се освободи място за съдомиялна в кухнята.

 

В тази статия ще се опитаме да направим избора малко по-лесен с някои идеи и полезни съвети.

 

 

 

Традиционното поставяне на пералнята в кухнята също не е перфектното решение, тъй като обикновено кухненската част, трапезарията и всекидневната (хол) в съвременното строителство са едно помещение, а пералнята е достатъчно шумна, за да създава дискомфортно усещане, когато е включена, а вие се опитвате да гледате филм или да вечеряте на спокойствие.

 

Много клиенти не харесват смесването на миризмите характерни за кухнята и тази на свежото пране и избягват поставянето на пералня в кухнята. От тази гледна точка, поставянето на пералнята в банята е по-добрият вариант, стига да има място и възможност за това.

 

Ситуацията се усложнява, ако бихте искали да имате отделна сушилна машина, на която също трябва да намерите място. Най-компактното решение в тези случаи е поставянето на машините по вертикала една върху друга, така заемат най-малко място и могат да бъдат сложени в свободен ъгъл от банята, в специално изградена ниша в коридора или пък в кухнята скрити зад висок шкаф. Ако пространството ви е съвсем ограничено, можете да се насочите към избор на уред от типа 2в1.

 

Монтирането на пералня и сушилня в банята също има своите минуси, ето най-честите:

  • банята е поправило малко помещение и поставянето на уреди я стеснява още повече

 

  • в банята непрекъснато има влага и пара, които са вредни за електроуредите

 

  • поради наличието на влага и водни пръски има някои съображения за безопасността

 

  • нарушава се естетиката на пространството

 

 

При монтиране на пералня и сушилня в банята трябва да бъдат съблюдавани някои елементарни правила за сигурност и безопасност. Едно от тях е машините да не бъдат в непосредствена близост до душа, желателно е да бъдат отделени посредством изграждане на стена, стъклена преграда/душ-кабина или затворени в шкаф, ако това е възможно.

В някои европейски държави съществува стриктна регулация пералнята/сушилнята да се намира на минимум 3 м от душа или от най-близкия ъгъл на душ-кабината или ваната. Препоръчително е къпещият се в банята да няма директен досег до уредите, както и те да не бъдат включени в работен режим по време на къпане.

 

Предварително оставените изводи и изходи за осигуряване на приток на вода и електричество и изхвърляне на мръсната вода трябва да бъдат направени професионално и безопасно, и разположени точно там, където е планирано да стои съответният уред.

 

По отношение на течове и проблеми с пералнята банята има най-голямо предимство пред останалите помещения в дома, тъй като тя има най-високо ниво на хидроизолация и защита от протичане към тавана на долния етаж, например.

 

Осигуряването на ефективна вентилация и отделянето на душ-пространството с душ-кабина или друг вид преграда, ще намали влажността в помещнието и ще удължи живота и добрия външен вид на уредите. Поставянето им в специално произведен за целта шкаф допринася не само за тяхната защита, но и за добрия естетически вид на банята, можете да ги направите практически невидими.

Относно това къде в банята е най-удачно да бъде поставена пералнята, безспорният фаворит е пространството под или до мивката. Пералнята може да бъде поставена свободностояща под мивка или вградена в продължение на шкафа за баня. Много красив и достъпен вариант е поставянето на плъзгаща врата пред пералнята, така получавате лесен достъп за зареждане на прането, а и не е необходимо голямо пространство за отваряне на вратата.

Пералнята може да бъде поставена под плот, върху който да е разположена мивката, а един от най-красивите начини е изграждането на отворена или затворена ниша, в която да се сложи машината, а останалото пространство да се използва за съхранение на препарати, кърпи и други необходими предмети.

Вариантът с ниша предлага възможност да се постави и отделна сушилня върху пералнята при спазване на необходимите за това технически изисквания, в зависимост от типа на машината.

 

         

 

Най-евтиният, но и най-НЕпрепоръчителен вариант е машината да бъде сложена свободно в някой от ъглите на банята. По този начин тя остава незащитена от влагата, цапа се по лесно, при почистване на банята ще се мокри значително повече, отколкото ако е в шкаф или ниша. Вариантът за свободно поставяне не е естетически издържан, тъй като пералнята не е интегрирана в дизайна на банята и създава усещане, че е оставена там временно. Все пак, този вариант е много подходящ за проекти с ограничен бюджет, когато няма ресурс за друго решение. И в този случай силно препоръчваме пералнята да е възможно най-отдалечена от душа, като той е отделен с параван или завеса за баня, за да се защити уреда от директно мокрене.

 

Който и от вариантите да се окаже най-добър за вашия дом, ние от Студио Сенс сме на ваше разположение за допълнителни консултации и проектиране на банята на мечтите ви. Фирмата предлага поръчкова изработка на стъклени прегради и кабини, мебели за банята и дома, вземане на размери от място, доставки и монтажи.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе