Безплатна доставка над 999 лв | Лесно връщане на продукти до 14 дни | Свържете се с нас: 0893 387 943
BG
Филтри

Категории

Винаги добра цена от:

 

 

 

Калибровани плочки и гранитогрес - какво означава това?

Дата: 12 Юни 2017

Калиброваният гранитогрескалибровани плочки) съществуват на пазара от доста време, но с повишаването на изискванията за качество на клиентите, те все по-често се срещат в търговската мрежа и онлайн, като технологията на производство се изтъква като тяхно основно предимство. Всички реномирани фабрики за настилки и облицовки обогатяват продуктовите си гами с калибровани плочи.

 

   

 

Доскоро терминът "калиброван гранитогрес" (или калиброваи плочки) беше важен преди всичко за специалисти в бранша, интериорни дизайнери, архитекти, търговци, но ние държим на информираността на нашите клиенти, затова бихме искали да обясним накратко какво точно означава това една плочка да е калибрована?

За много клиенти, на пръв поглед калиброваните плочки се отличават само със значителната разлика в цената, с сравнение с некалиброваните, а на външен вид изглеждат еднакво. На пръв поглед - може би, но това всъщност далеч не е така.

 

   

 

А ето и накратко каква е разликата:

 

Калиброването е процес на производство, при който крайният резулатат са абсолютно еднакви по размер, форма и правилност плочки, които могат да бъдат поставяни с минимална фуга, а в някои случаи и без фуга. Поставянето с минимална или никаква фуга дава един значително подобрен вид на помещенията и при някои модели плочки създава усещането за непрекъсната настилка. Този ефект е все по-често търсен както от интериорните дизайнери така и от самите крайни клиенти. Разбира се, фугите имат своите практически предимства, но за тях ще отделим място в друга статия.

Изискванията към калиброваните плочки са изключително високи, всички плочки в една производствена партида трябва да отговарят на съответните стандарти. Те трябва да имат абсолютно еднакъв размер една спрямо друга, като отклонения липсват или са незначителни. Именно липсата на разлика в размера елиминира нуждата от компенсаторна фуга, чрез която се изравняват разминаванията в размерите на плочките.

Можете да срещнете и друг термин, а именно калибър, какво е калибърът? Калибър - това е абсолютно точният размер на плочката. Плочката може да има номинален размер и калибър. Номиналният размер е това, което срещате като описание в каталозите, сайтовете и по етикетите в магазините, а калибърът е размерът, който ще получите, ако измерите плочката съвсем точно. Нека дадем един прост пример: ако номиналният размер на една плочка е 45х45 см, то калибърът (или реалният й размер) може да бъде, например 44.5х44.5 см.

 

При плочките с натурален ръб (некалибровани) са допустими по-големи отклонения и неравности дори при първокачествени партиди (до 1.5%). Ръбът на обикновените некалибровани плочи е леко заоблен (с т.нар. фасет или фаска), за разлика от абсолютно правият и плосък ръб на калиброваните - можете да сравните това съвсем лесно като пипнете една калибрована и една некалибрована плочка.

Разликата в ръбовете се дължи на факта, че обикновените плочки се нарязват до окончателния си размер преди печенето, а при процеса на изпичане леко променят формата и размера си, под влияние на термичната обработка влагата от тях се изпарява и те се свиват. 

Калиброваните плочи добиват окончателния си размер като се режат след изпичането с прецизни технологии (лазер) и след това не преминават през термични процеси, т.е. размерът и формата им не се променят повече.

 

Цената на калиброваните плочи може да е значително по-висока, тъй като се спазват най-високи стандарти за качество, което изисква по-голям ресурс както при производството, така и при контрола на качеството. За сметка на това, получавате перфектната плочка, която приляга идеално на повърхността и е с идеални показатели по отношение на устойчивост и водонепропускливост.

 

В Студио Сенс можете да намерите разнообразие от калиброван гранитогрес и калиброван фаянс (бяла глина), които прибавят към избрания интериор несравнимо качество и перфектно изпълнение.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари

НОВИ ПРОДУКТИ

ПРОМО Комплект за вграждане Grohtherm New Tempesta

ПРОМО Комплект за вграждане Grohtherm New Tempesta

-33%
Цена: 1 099.00 лв
Каталожна цена: 1 640.29 лв
Коляно с държач Relexa

Коляно с държач Relexa

-15%
Цена: 63.74 лв
Каталожна цена: 75.00 лв
Шлаух за ръчен душ Grohe

Шлаух за ръчен душ Grohe

-15%
Цена: 41.65 лв
Каталожна цена: 49.00 лв

НАЙ-ПРОДАВАНИ

Свободностяща мивка Trocadero

Свободно стояща мивка Trocadero

-20%
Цена: 936.79 лв
Каталожна цена: 1 171.00 лв
Клик-сифон Белла злато

Клик-сифон Белла злато

-13%
Цена: 38.28 лв
Каталожна цена: 44.00 лв
Луксозно черно поддушово корито Pietra

Луксозно черно поддушово корито Pietra

-20%
Цена: 441.60 лв
Каталожна цена: 552.00 лв

АКТУАЛНО

Върни До Горе